work news gallery interesting forum
29 березня, п'ятниця, 2024 р.Б.
Запрошуємо всіх на шляхетне зібрання «Осінь Середньовіччя», яке відбудеться 17 вересня 2008 року у Софії Київській

В програмі заходу:

  • презентація нового диску з серії «Шедеври української музики» під назвою «Українське бароко» – колекції творів анонімних українських авторів – композиторів та піснярів, відновлених за старовинними рукописними збірками XVІІ - поч. XVІІІ століть. Виконавці – Тарас Компаніченко, Ніна Матвієнко, Надія Боянівська та ансамбль давньої музики Костянтина Чечені;
  • великосвітські співи, музикування епохи Ренесансу та Бароко. Виконавці – Ніна Матвієнко та ансамбль давньої музики Костянтина Чечені;
  • лицарські пісні, духовна та світська лірика. Виконавець – «Хорея Козацька»;
  • побожні псальми та канти. Виконавці – хоровий ансамбль церкви Благовіщення Києво-Могилянської академії під орудою Валентини Шовкун,

а також побачите обряд «Женіння свічки» і спробуєте повправлятись в танцях середньовічної епохи.

Шановні пані та панове!

Країна Мрій має честь запросити Вас на шляхетне зібрання «Осінь Середньовіччя», яке відбудеться 17 вересня 2008 року у Софії Київській (початок о 19-00).

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" долучається до цього запрошення, адже саме буде присутнє при цьому дійстві й допомагатиме організаторам.

Це грайлива і водночас серйозна спроба вловити відблиск іншого Києва, того який давно став історією, а то й міфом. Проте в його випроміненні – квінтесенція епохи, коли наше Місто і його мешканці мали вдосталь і гонору, і гречності, вміли проявити характер та боронити свої права. В тому числі – право на світло.

Зазирнувши до історичних довідок, бачимо, що як засвідчують архівні джерела, свято свічки, або «женіння свічки», хоч і в модифікованому вигляді, але дожило до початку ХХ століття. Це був останній спогад про Магдебурзьке право, яким кияни керувалися принаймні від кінця XV століття. В літописі за той час є згадка про те, що «Великий Князь Литовський Олександр Казимирович звільнив мешканців від військових повинностей, звільнив від мита і надав Києвоподільским громадянам право вільних імперських міст за Оттонським, або Магдебурзьким кодексом». Згодом, на початку XVІ століття король польський Сигизмунд І підтвердив ці права. Скасовано Магдебурзьке право у Києві було лише у 1830-х роках за царювання Миколи І.

Саме в день Святого Семена-Стовпника преподобному Симеону Стовпнику (великий аскет, праведник та подвижник, що жив у ІV-V ст.), відкривався новий церковний і діловий рік, відбувалося оновлення світла – свято свічки, або одруження свічки, чи як в народі казали, «женіння свічки». Його щорічно влаштовували київські міщани в ніч з 14 на 15 вересня (за старим стилем – з першого на друге вересня) на Контрактовому майдані в Києво-Подолі. Ще звечора сюди сходилися члени Богоявленського братства та братчики-цеховики зі своїми знаменами, цішками, корогвами. Вони йшли, співаючи цехових гімнів – пісень та побожних піснеспівів. Кожне цехове братство несло свою велику воскову свічу. Опівночі весь майдан спалахував безліччю свічок і смолоскипів. Починалися танці, розігрувалися театралізовані драматичні діалоги, декламувалися найкращі твори поезій того часу.

Святкували Семена й повсюдно в селах. Оскільки преподобного вважали покровителем «вогню», то селяни влаштовували обряд «женіння»: «свічки», «комина», «каганця» чи «лучника». Запрошували близьких гостей, готували весільні страви, прикрашали свічку чи каганець, урочисто запалювали вогонь і веселилися. Наступного дня запалену свічку переносили до іншого господаря й продовжували «свіччине весілля». Так могло тривати цілий тиждень. Але лише виконавши такий обряд (якого особливо дотримувалися сільські кравці й шевці), ремісники могли приступати до своєї праці вдосвітки та ввечері при запалених лучниках чи каганцях. Окрім того, в деяких місцевостях ще й «засиджували» вечір – святкували в когось із господарів, щоб тим добре працювалося і не хилило на сон темними осінніми вечорами. Інколи подібні «засидження» влаштовували не вдома, а в шинку. Годилося також в цей день встановлювати ремісниче обладнання (ткацький верстат і т.п.) в хаті і розпочинати при посвіті перше ткання. До хатніх посиденьок-вечорниць переходила з Семена і молодь після літніх «вулиць» та «колодок».

В програмі нашого заходу:

  • презентація нового диску з серії «Шедеври української музики»* під назвою «Українське бароко» – колекції творів анонімних українських авторів – композиторів та піснярів, відновлених за старовинними рукописними збірками XVІІ - поч. XVІІІ століть. Виконавці – Тарас Компаніченко, Ніна Матвієнко, Надія Боянівська та ансамбль давньої музики Костянтина Чечені;
  • великосвітські співи, музикування епохи Ренесансу та Бароко. Виконавці – Ніна Матвієнко та ансамбль давньої музики Костянтина Чечені;
  • лицарські пісні, духовна та світська лірика. Виконавець – «Хорея Козацька»;
  • побожні псальми та канти. Виконавці – хоровий ансамбль церкви Благовіщення Києво-Могилянської академії під орудою Валентини Шовкун,

а також побачите обряд «Женіння свічки» і спробуєте повправлятись в танцях середньовічної епохи.

Вхід – 100 грн.
За наявності світського вбрання з елементами етнічного – 50 грн.
За наявності повного етнічного чи історичного строю – вхід вільний.

Організатори сердечно дякують за підтримку цього заходу Софії Київській, громадській організації «Департамент воєнно-культурної антропології» (президент - Олекса Руденко) та журналу про мистецтво «Аура».

-------
*Аудіо-антологія "ШЕДЕВРИ УКРАЇНСЬКОЇ МУЗИКИ" – це унікальна музична колекція, яку для вас довго та дбайливо збирали відомі українські діячі мистецтв, колекціонери та музикознавці під творчим керівництвом Олега Скрипки.

Аудіо-антологія "ШЕДЕВРИ УКРАЇНСЬКОЇ МУЗИКИ" – це серія музичних альбомів-компіляцій, добраних за стилістичною ознакою. Започаткована в 2006 році. Світ побачило вже 5 дисків цієї збірки – «Український оперний спів», «Українські романси», «Українське ретро», «Українські вокально-інструментальні ансамблі» та «Українська сучасна лірична пісня».

Аудіо-антологія "ШЕДЕВРИ УКРАЇНСЬКОЇ МУЗИКИ" – це першокласна збірка, складена із всесвітньовідомих хітів, творів, рекомендованих для прослуховування Олегом Скрипкою та кращими фахівцями-музикознавцями, а також унікальних награнь з архівів Держтелерадіо та приватних колекцій.

Аудіо-антологія "ШЕДЕВРИ УКРАЇНСЬКОЇ МУЗИКИ" – це вишукане високохудожнє видання, що стане гідною окрасою будь-якої фонотеки чи домашньої колекції.

Видавець – МУЗИЧНЕ ВИДАВНИЦТВО "КРАЇНА МРІЙ".

Поділитись
| додано: 16/09/2008 | root |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"