work news gallery interesting forum
24 квітня, середа, 2024 р.Б.
Хто винен і кому це вигідно?

«А за що хоч був той марш?» — питали після бійки деякі його учасники.

Не помилюся, якщо припущу, що при цьому їхні організатори, ховаючи хитрі посмішки, перераховували гроші, зароблені на такій провокації.

Київ перетворюється на «гарячу точку» в усіх значеннях цього слова.

М’яко кажучи, бардак: політичне протистояння переростає у фізичне, різні політичні сили захоплюють суди, конституційні укази не виконуються, центральна влада бореться з іншою частиною центральної влади. Для картини повної некерованості й уседозволеності бракувало тільки масових вуличних сутичок — і ось вони відбулися. Впродовж минулого уїк–енду на Печерських пагорбах відбулося одразу два зіткнення за участю численних підрозділів міліції: спершу, увечері в п’ятницю, рейдерське захоплення «Інституту «Республіка», наступного дня — вочевидь спровокована й зрежисована бійка за участю ультраправих на вулиці Володимирській.

За логікою, можна було б припустити, що таким чином «беркути» МВС «підставляють» уже БЮТівського міністра Юрія Луценка, демонструючи його неспроможність керувати силовим відомством у відповідальний момент. Справді, якось воно не по–людськи виходить, коли підлеглі Луценка влаштовують масове «пакувалово» в приміщенні, яке було штабом акції «Україна без Кучми» і з якого сам Луценко у 2000—2001 роках починав антипрезидентські маніфестації. Причому у відділок потрапляє Володимир Чемерис, який був співголовою «УБК» на пару з тим самим Луценком. Але, оскільки жодних негативних відгуків Юрія на події в «Республіці» не надійшло, слід гадати, що Луценко схвалює дії своїх підлеглих.

Так само Луценко не критикує відверто незграбні рухи ввірених йому «космонавтів» на розі вулиць Володимирської та Ірининської в суботу. Воно–то зрозуміло, що на марш вийшли реальні нацисти, і їхні колони не можна було допускати на Хрещатик, аби не отримати телекартинку з підписом: «УПА — армія ксенофобів та скінхедів». Але, якщо міліція знала про наміри організаторів ультраправого походу, слід було зупинити його поданням до суду — мотивуючи це хоча б тим, що в центрі міста збираються ще й комуністи і потрібно запобігти зіткненню ідеологічних опонентів. На жаль, «орли Луценка» вирішили діяти в стилі «орлів Кравченка». Провокація вдалася. Глава МВС, занурившись у політичні розборки й обравши один бік барикад, може, й отримав якусь сьогочасну вигоду, але вкотре погіршив свій рейтинг в очах колишніх соратників, активістів Майдану і просто тверезомислячих людей.

Залишилося знайти відповідь на запитання, кому була вигідна суботня провокація. Тут є простір для припущень, але роздуми врешті приводять до двох висновків: тому, хто зараз грає на дестабілізації політичної ситуації в Україні; тому, хто бажає скомпрометувати дійсних прихильників реабілітації УПА. Ці дві підстави цілком можуть об’єднуватися в одну.

Расисти–скінхеди як організований рух існують у Києві вже не перший рік, але вперше вони стали учасниками такого масового й резонансного, і при цьо­му нібито самостійного дійства. Тут як тут опинився й професійний провокатор Дмитро Корчинський зі своїм «Братством» (до речі, дуже не чужа російським політтехнологам людина).

Ну справді, якщо в ультраправих було бажання сплюндрувати пам’ятник Леніну — це можна було зробити вночі. Якщо хотіли вшанувати Українську повстанську армію — на це був День Покрови, 14 жовтня. Але хлопці дочекалися окремого виступу.

Одразу після наці–сутички на російському телебаченні вийшли сюжети з заголовками «Бандерівці влаштували бійки в центрі Києва». Споживач такої інформації отримав недвозначний месидж: дивіться ще раз, прихильники реабілітації УПА — це чистої води нацисти. Чи є сенс визнавати ветеранів УПА — учорашніх і сьогоднішніх фашистських посіпак? І хто після цього Президент Ющенко, якщо він таких «нациків» підтримує?

Плюс до всього додався ще один жирний штрих до картини українського політичного майже не керованого бардаку на початку кампанії з дострокових виборів...

* * *


«А за що хоч був той марш?» — питали після бійки деякі його учасники.

Не помилюся, якщо припущу, що при цьому їхні організатори, ховаючи хитрі посмішки, перераховували гроші, зароблені на такій провокації.

Джерело: Україна Молода, автор Дмитро Лиховій.

Поділитись
| додано: 21/10/2008 | root |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"