work news gallery interesting forum
29 березня, п'ятниця, 2024 р.Б.
Чим Ющенко був краще за інших?

Третій Президент незалежної України, мабуть йому з самого початку судилося стати неоднозначною постаттю в історії, після двох термінів правління Кучми, Ющенку дісталася дестабілізована країна, яку якось треба було підіймати і знову доводити,що все українське є природним. Тепер, коли на посту Президента Віктору Андрійовичу залишилося бути один день варто добре подумати, а чим же, власне ,Ющенко був краще за інших?

Минуло 5 років, саме на цей період український народ покладав ледве не найбільше після 91 року сподівання на краще майбутнє, але помилки допускали і президент Ющенко, і його команда, і ми—громадяни.

1.Угода кольору помаранч.

Для кращого розуміння ситуації пропоную повернутися у 2004 рік. Тоді без перебільшення сталася грандіозна історична подія—Помаранчева революція. Пригадую, що на початку зими поїхала до сусідньої Польщі і якось розговорилася з однією полячкою, як вона тоді переймалася за нашу державу, тоді дійсно увага польського населення була прикута до екранів. Україна бореться, українці згуртовані! Неймовірно! В той рік, хто тільки не зв’язувався зі мною телефоном чи по електронній пошті із запитанням: « Що у вас там в Києві???Справжня революція?». Росіяни,вірмени, поляки,американці,я не встигала переказувати події своїм міжнародним друзям. Хочу, щоб розуміння важливості історичного факту не паклюжилося щороку тими, хто не уявляє, що означає «творити історію».

На жаль, саме в цей світлий період сталася велика помилка майбутнього Президента. Він повірив жінці, про яку знав все. Амбіції? Бажання влади?? Думаю історія розсудить кожну політичну фігуру. Так от, нагадаю ,що в свій час, коли Україною прогриміла «справа Лазаренка»,в якій Леді Ю зіграла далеко не останню роль , Ющенко був один серед трьох людей, хто підписали наказ, про арешт Тимошенко. Про цей факт нині мало хто пам’ятає—це були Кучма, Кравчук і Ющенко. Вже тоді Ющенко знав, хто така Тимошенко і на який ризик він іде роблячи її своєю соратницею на Майдані. А чи був вихід? Думаю, всі добре розуміють між чим ми тоді обирали? Безперечно Ющенко мав отримати перевагу—інтелект, українськість, демократичність, близькість до народу, все це потрібно було українцям формату 2004. Але з іншого боку, якщо не Тимошенко, питання, чи вистачило б характеру, харизми Ющенку зайняти піст Президента? До того ж умови були дійсно екстремальні. Сумнівно. «Брати Банкову» ходила пані Тимошенко, основні заклики і гасла звучали з її вуст. Вона була емоційною складовою Майдану і навряд чи б без неї він відбувся. Варто це адекватно розуміти, без перебільшень. Основна причина розриву Ющенко і Тимошенко—це не політична зрада останньої,а зрада моральна. Зіграв людський фактор, як н едивно. Виявляється таки не все у нас в країні вирішують гроші. І на кампанії 2010 Ющенко поводив себе,як ображений чоловік. Думаю, давно не секрет, що існувала так звана «секретна угода» між Януковичем ,Ющенко і Литвином, за умовами якої останні два мали допомогти Віктору Федоровичу прийти до влади, а він в свою чергу обіцяв Ющенку- крісло прем’єра, а Литвину- спікера. Чи виконає Янукович свої обіцянки ще побачимо, але от чи вірно було з боку Ющенко діяти так?

Доволі неочікуване звання «Героя України» для Бандери, абсолютна пасивність до наступника на посту Президента і якась показова позиція «а я кращий, ви ще побачите»,чесно кажучи неприємно здивувала. Але повернемось до 2004.

Без перебільшення скажу, тоді Віктор Андрійович довіряв Тимошенко, хоча і знав не один сумнівний факт її біографії. Цікаво лише одне чи розумів Ющенко у 2004, що Тимошенко переступить через нього? Чи очікував такого розвитку? Думаю це запитання ,так і залишиться риторичним.

2.Реформація по-демократичному.

Основним лозунгом програми Президента Ющенка були реформи у різних сферах. Зокрема, він прописав своє бачення розвитку країни в програмі «10 кроків на зустріч людям». Підвищення платні при народженні дитини, велика увага культурі та освіті, зокрема впровадження тестування—як метода боротьби із корупцією, тощо. Частина, безперечно була виконана,а на іншу частину не вистачило сили характеру. У 2009 році 50% громадян України йдуть свідомо вшановувати жертв Голодоморів і політичних репресій у листопаді, все більше українців відчули себе силою, яка може реально впливати на дії влади. Чи є це заслугою Ющенко? Безперечно!
Які б закиди зараз не робили Ющенку,він демократ, по своїй суті. Проблема його в тому, що він не зміг організувати навколо себе команду, якій можна було б довіряти. Припускаю, що тут теж зіграла певна самозакоханість Віктора Андрійовича. Принаймні один мій знайомий, що особисто знає Ющенка стверджує саме так. В один момент людина Майдану, відчула себе Президентом, «королем» і це була помилкова позиція. Ющенко загрався в свою унікальність, коли варто було активно діяти

. Але, ну хто може, не погодитися з тим, що Ющенко дійсно політик майбутнього??За свої роки правління він поклав на себе надто велику відповідальність - спробувати змінити свідомість, змусити середньостатистичного громадянина мислити інакше, а такі речі так просто не робляться.
Що тут додати? Ющенко як ніколи був близько до народу і як ніколи цей народ йому довіряв, але знову помилка-- інцидент з сином Андрієм, коли вигукуючи на Майдані «Закон один для всіх» Ющенко вчиняє ні як Президент, а як проста людина, що при всій повазі, недопустимо. Тоді Ющенко - людина виправдовує і «закриває очі» на гулянки і невиправдані вчинки свого сина. Саме з цього моменту в його рейтингу віднімається пару відсотків. Згодна, що складно діяти справедливо, коли мова йде про власного сина, але він-- Президент, голова всієї держави і про ніякі родинні моменти навіть не і мови не йде. В США доньку Буша посадили на декілька діб за перевищення швидкості і Буш навіть пальцем не поворухнув, щоб її витягнути. Так, це важко, але це справедливо і вже точно по-демократичному.

3.Ющенко 2010.

Ющенко формату 2010, значно відрізняється від Ющенка 2004. Президент перестав довіряти багатьом людям в своїй команді, від нього пішли всі, хто це давно мав зробити, включно з Русланою Лижичко та Святославом Вакарчуком. Інтригою політичної кампанії 2010 була якась надмірна впевненість Президента у повторній перемозі іта відсутність власної реклами на початку. ЗМІ навіть почали обговорювати версію, себто Ющенко взагалі не піде на вибори-2010. Але пішов , причому боровся до останнього, а, власне, що ще йому залишалося робити? Як на мене, тут і варіантів інших не придумаєш.

В принципі свій президентський термін Віктор Андрійович гідно пройшов і не менш гідно про нього відзвітував, визнаючи, що не виконав до кінця свою місію. Думаю, що не лише він в цьому винен, а і всі ці «куми», які активно 5 років йому заважали.

Ще в Давній Греції в будь-якому змаганні цінувалося не лише вміння перемагати, а й вміння гідно програвати. Думаю, що Ющенко запам’ятається українським громадянам не лише як яскравий символ Майдану і «епохи свободи»,а й як Президент- демократ, що вміє вчасно піти і дати дорогу іншим, забезпечивши вільний вибір громадян. Інше питання, наскільки наш вибір відповідає здоровому глузду або статусу європейської держави.

Сумно одне, що своїми сварками з Тимошенко Ющенко зробив все, аби дати змогу виграти Януковичу. І хто його знає, що було б краще?

Ющенко 2010 гідно віддав владу наступнику, обіцявши ще повернутися. Вірю, що час ще розставить вірні акценти.

Оскільки все в нашій історії циклічно, щиро сподіваюся, що стан апатії суспільства зміниться новим бажанням боротися, бути свідомими і активними, бо чим більше ми не цікавимось політиками, тим більше вседозволено вони себе поводять. І якщо ми себе поважаємо, мусимо трохи попсувати їм життя!

Катерина Гладка

Поділитись
| додано: 24/02/2010 | root |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"