work news gallery interesting forum
29 березня, п'ятниця, 2024 р.Б.
У Тернополі, Харкові та Сімферополі відкрито історико-документальну виставку "Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920-1950-х років "

У обласних центрах розпочалося експонування історично-документальної виставки “Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920-1950-х років”, яка створена на основі архівних матеріалів Служби безпеки України. Презентація експозиції відбулася одночасно у трьох містах – Тернополі, Харкові та Сімферополі.У Сімферополі у презентації архівних матеріалів, які були представлені на виставці, взяли участь перший заступник Постійного Представника Президента України в АР Крим Є.Драпятий, заступник ректора Духовної семінарії Сімферопольської та Кримської єпархії А. Ішин; доктор історичних наук, професор, завідуючий кафедрою російської історії ТНУ ім. Вернадського С. Філімонов; представники Всеукраїнського культурного центру. Є.Драпятий наголосив на тому, що матеріали виставки дозволяють повною мірою побачити, що політичні репресії в Україні були ланками одного ланцюга – упокорити український народ, обезголовити його національну еліту, позбавити історичної пам’яті, повністю викорінити будь-які прагнення до самостійного незалежного розвитку.

У Тернополі виставку відкрили керівники обласної державної адміністрації, обласної ради, міської ради, керівники Управління СБ України в Тернопільській області, представники місцевих органів державного управління. Голова Тернопільської обласної ради О. Кайда подякував СБУ за організацію та проведення виставки і зазначив, що вона є тим кроком, який показує, що боротьба за українську державу ще не завершена. Цю виставку мають відвідати наші діти та онуки, щоб долучатися до історії української нації. Дослідник національно-визвольного руху Є. Гасай наголосив, що історія українського народу – це книжка, з якої вирвано сторінки, і саме ця виставка повертає і відкриває невідомі до цього часу розділи історії.

Основним завданням виставки є інформування української та світової спільноти про систему репресій, що були вчинені сталінським режимом в 1920-1950-х роках ХХ століття проти українського народу з метою придушення будь-яких прагнень українців до опору тоталітаризму та здобуття державної незалежності.

Змістовно експозиція поділяється на декілька частин, кожна з яких висвітлює окремий історичний етап. Перша частина окреслює ситуацію, в якій опинилася Україна на момент розпаду Російської імперії та в наступні роки, під час визвольної боротьби за власну державність. Друга частина виставки розкриває мету, механізми, масштаби репресій проти усіх верст українського суспільства: селянства, інтелігенції, військових, політичної еліти, духовенства. Висвітлюються маловідомі сторінки історії, зокрема, депортація мирного населення у віддалені райони СРСР. Подається перебіг повоєнних репресій щодо колишніх військовополонених та місця найбільших поховань репресованих.

Авторами виставки є Міжнародний благодійний фонд “Україна 3000”, Галузевий державний архів Служби безпеки України, Київська міська організація Всеукраїнського товариства “Меморіал” ім. В. Стуса.

З 10 березня ознайомитися з виставкою зможуть мешканці Луцька, Луганська, Херсону. У кожному місті експозиція перебуватиме десять днів.

Поділитись
| додано: 27/02/2010 | root |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"