work news gallery interesting forum
28 березня, четвер, 2024 р.Б.
«Бо й Кобзар був бідний!»
На Тарасовій горі новий Президент пообіцяв єдину державну мову, дотримання прав російськомовних та... урізав Шевченківську премію з огляду на кризу.

Учора на Чернечій горі в Каневі, де похований Кобзар, відбулося вручення Шевченківських премій. Свято зіпсувала не примхлива весняна погода, а... рішення Президента України. Віктор Янукович, який обіцяв підтримувати культуру та мистецтво, «закріпив» слова ділом: «урізав» Шевченківську премію на 40 тисяч гривень. Відтепер розмір найпрестижнішої літературно–мистецької нагороди становить 130 тис. грн.

Хотіли 200 — тримайте 130
«Досі розмір Шевченківської премії збільшувався. Тепер його зменшили... Для лауреатів це погано, але не смертельно, – прокоментував «УМ» рішення Президента член Шевченківського комітету, голова Спілки кінематографістів України Сергій Тримбач. — Це, звичайно, недобра тенденція, але подиву не викликає. Так, коли мене нагороджували Державною премією України імені Олександра Довженка, в указі Президента було зазначено 100 тисяч гривень, а отримав я на руки 50 тисяч гривень. Пояснили, що саме така сума була закладена в бюджеті Мінкульту».
Сергій Васильович висловив сподівання, що наступного року ситуація зміниться. Втім, як зазначив співрозмовник «УМ», головним все ж залишається не фінансова винагорода, а престиж премії як такої.
Інша річ, що суспільство зараз сприймає як сигнал кожен крок нового, «не помаранчевого» Президента. І указ щодо урізання премії імені Шевченка до дня народження Кобзаря є не менш показовим, аніж заява в Москві про намір відібрати звання Героя України в Степана Бандери та Романа Шухевича.
«Гуманітарій» із Банкової Ганна Герман, покликана розтлумачувати кроки шефа, пояснює наразі таке: Шевченківський комітет просив збільшити суму премії до 200 тисяч гривень, але час — кризовий час, тож в адміністрації Президента вважають, що і 130 тисяч є нормальною сумою винагороди. «Сам Шевченко жив скромно, жив у нужді, і для того, щоб його викупити з кріпацтва, російською інтелігенцією було зібрано 2,5 тисячі рублів», – каже журналістам заступник глави АП.
Мова — одна, хартія — теж, рівняння — на Росію
Учорашній виїзд Януковича в Канів на відзначення 196–ї річниці з дня народження Тараса Шевченка був, по суті, першим його президентським заходом, проведеним «на полі» націонал–демократів та інтелігенції. Було видно, що Віктор Федорович намагався якнайшвидше завершити цю непросту для себе місію й обмежити коло «свідків».
Учасників дійства на Чернечій горі було менше, ніж за попереднього Президента, атмосфера — прохолодніша (не лише через погоду), гостей і журналістів ретельно обшукували із застосуванням рамок металошукача.
У деяких заявах Янукович намагався «підіграти» українському середовищу, але швидко збивався на ближчу йому соціальну, а не національну, риторику.
«В Україні буде розвиватися українська мова як єдина державна», — заявив Президент Янукович у Каневі. При цьому він також зазначив, що (для захисту прав російськомовних) в державі буде запроваджено Європейську мовну хартію, аби кожна людина в Україні відчула, що держава ставиться до її віри та культури з повагою.
Під час виступу на Тарасовій горі глава держави ще раз пообіцяв, що «для позитивного руху країни» найближчим часом буде створено новий професійний уряд, роботу якого кожен українець відчує на собі. При цьому Янукович пообіцяв підняти соціальні стандарти, адже, за його словами, пенсії в українців удвічі менші, ніж у Росії, а зарплати відстають на 30 відсотків.
Янукович наголошує, що зробить усе, аби стабілізувати ситуацію в Україні і почати відродження економіки. Згодом буде оприлюднено інформацію щодо економічної ситуації в Україні, і вона, як наголосив Президент, буде «не зовсім приємною». «Але ми повинні жити правдою», — сказав Віктор Янукович.
Поклавши квіти до могили Кобзаря, він ознайомився з ремонтними роботами в Шевченківському національному заповіднику. Президент пообіцяв особисто піклуватися про культуру та мистецтво і зазначив, що в найближчому майбутньому садибу заповідника буде повністю відновлено, і держава зробить усе, щоб цей заповідник став «світовим».
Під час урочистостей було оголошено, що готельний комплекс «Тарасова гора», котрий належав Федерації профспілок України, переходить у відання Шевченківського національного заповідника.
ОЦІНКА
Симоненко говорить про зраду Януковича?
Лідер Компартії Петро Симоненко називає відмову від референдуму про надання російській мові статусу державної зрадою виборців Віктора Януковича. Так він прокоментував слова нового Президента щодо розвитку української мови як єдиної державної, повідомляє прес–служба КПУ. До переліку причин «зради» головний комуніст додає також «відмову від оголошення всеукраїнського референдуму з питань НАТО».
Цікаво, що, за висновком Симоненка, «надання російській мові статусу другої державної сприятиме і розвитку літературної української мови, яка останнім часом перетворилася з «солов’їної» шевченківської на брутальну «діаспоро–галичанську».
СЛОВО — НЕ ГОРОБЕЦЬ
«Сторожа ти сторожа, чужая сторона...»
Хоч як Віктор Янукович у Каневі старався говорити до ладу й не переплутати Тараса Шевченка з Анною Ахметовою, Августом Бебелем чи ще з кимось із відомих тільки йому великих українських поетів, а без «лажі» все ж не обійшлося. Навіть у двохвилинній промові чинний Президент примудрився переплутати слова, продекламувавши нову версію вірша «Подражаніє 11 псалму».
Цитуючи Кобзаря, Янукович переплутав рядки його поезії, які в оригіналі звучать так: «...Возвеличу / малих отих рабів німих! / Я на сторожі коло їх поставлю слово». У варіанті Віктора Федоровича ці рядки трансформувалися в таке: «...я на стороНі коло їх поставлю слово».

Людмила НІКІТЕНКО Ярина МАТЧАК

За матерілами "України Молодої"

Поділитись
| додано: 10/03/2010 | KateGladka |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"