work news gallery interesting forum
28 березня, четвер, 2024 р.Б.
Севастополь – українське місто. Крим – частина України.

Що робити, коли на території твоєї держави руйнують пам’ятки героїчних сторінок твоєї історії, а натомість споруджують пишні монументи тим, хто нищив твою Батьківщину? Що робити, коли державці, які повинні були чинити опір цьому абсурду, або сидять, склавши руки, або ще й сприяють тому. Над цим питанням доводиться часто задумуватись, переглядаючи новини останніх кількох тижнів.

Що робити, коли на території твоєї держави руйнують пам’ятки героїчних сторінок твоєї історії, а натомість споруджують пишні монументи тим, хто нищив твою Батьківщину? Що робити, коли державці, які повинні були чинити опір цьому абсурду, або сидять, склавши руки, або ще й сприяють тому. Над цим питанням доводиться часто задумуватись, переглядаючи новини останніх кількох тижнів.

Відносини Києва та Москви, особливо, у трьох питаннях - історії, мови та Криму важко назвати дружніми. Це більше схоже на взаємини мисливця і жертви. Вшановуючи переможні дати своєї історії, наполягаючи на перекладі російськомовної телепродукції українською, а найбільше, коли заперечуємо територіальні зазіхання щодо Севастополя, ми, здається, руйнуємо підвалини для шовіністичної імперської політики Росії і це змушує її діяти за звичними з часів СРСР методами тиску, а нас – відповідати на ці удари. Проте не завжди.
На заявки про те, що Севастополь потрібно повернути Росії, ми ще хоч якось реагуємо, оголошуючи тих московських високопосадовців, які висловлюють такі думки, персонами нон грата (останнім поплатився клоун-мер Лужков), на питання про перегляд статусу Криму Росією погрожуємо звернутися до Ради безпеки ООН, щодо небажання Російського Чорноморського Флоту через 9 років переміщуватися із Севастополя до Новоросійська (порт РФ) обережно висловлюємося і просимо починати «збирати речі», а от щодо відвертих плюндрувань українських пам’ятнтків та меморіальних дощок ( знищення пам’ятного знака на честь 90-річчя підняття на кораблях Чорноморського флоту прапорів Української народної республіки) ми тактовно мовчимо.
Президент України ухвалив указ «Про заходи з відзначення 90-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років та вшанування пам'яті її учасників» ще в квітні і згідно з ним передбачається встановлення пам’ятних знаків та меморіальних дощок на честь тих подій. Пам’ятний знак на честь 90-річчя підняття на кораблях Чорноморського флоту прапорів Української народної республіки повинні були встановити ще на початку травня, однак проросійськи налаштована міська влада виступила проти. Кілька депутатів заблокували проведення робіт. Коли ж його таки кілька днів тому встановили, то активісти ПСПУ, КПУ, «Русского блока» закидали його яйцями, відірвали і втопили у морі. Прокуратура, яка повинна була б одразу ж почати розглядати цю справу, - мовчить.
Питання про підняття українських прапорів є досить символічним, адже росіяни і досі не підіймають синьо-жовтий стяг на своїх суднах, перебуваючи на території України, і нехтують при цьому морським кодексом.
Щодо відзначення 90-річчя, то Севастопольська Міська Рада ухвалила заяву, що це «достатньо суперечливий момент в історії». Напевне, депутати вирішили, завдяки своєму статусу, не обмежуватися лише безкарністю, але й додали собі право давати оцінку історичним фактам – достовірні вони, чи ні.
Такі дії свідчать не лише про правовий нігілізм кримських депутатів, а й про елементарну їхню неосвіченість. Для ухвалення таких заяв необхідні результати досліджень певних експертних комісій, які повинні складатися із визнаних дослідників цього питання.
Що ж до самої події, то йдеться про 29 квітня 1918 року, коли на кораблях тодішнього Чорноморського Флоту, які на той час стояли в Севастополі , підняли Українські прапори, а його командувач, контр-адмірал Михайло Саблін , підпорядкувався урядові УНР. До речі, 18 липня ЧФ України відзначатиме ще одну визначну дату – 90-річчя затвердження Військово-морського прапора Української Держави.
Севастополь – українське місто. Крим – частина України. Росіяни ж намагаються будь-якими методами його повернути. Методи ці майже завжди позбавлені правового підгрунтя. Часто своїми діями вони намагаються виказати зневагу українцям. Але, діючи таким чином, представники Російської Федерації показують зневагу не лише до України, але й до закону в цілому.
Доливають масла у вогонь і українські політики, відстоюючи інтереси сусідньої держави та не зважаючи на укази президента. Так, голова Севастопольської міської державної адміністрації Сергій Куніцин заявив: «Є указ президента, ми його не обговорюємо, а виконуємо», а от Севатопольська Міська Рада все одно ухвалила свою заяву, про яку згадувалося вище.
Тут можна було б завершувати рядком із відомої байки: «А віз і досі там», але...
Коли 1993 року Росія «перегнула палку» у своїх намаганнях повернути Крим, оголосивши Севастополь містом Російської Федерації, у справу втрутилася Рада Безпеки ООН, яка кваліфікувала це рішення як юридично неспроможне. Напевне, зважаючи на такий досвід українські суди вже не відкладають розгляд наболілих питань пов’язаних із політикою щодо Чорноморського Флоту. Залишається лише питання історичних пам’яток. І мрії про те, що воно таки потрапить на розгляд до ураїнських служителів Феміди, мають шанси втілитися у життя.

Оля Ворожбит, братчик "Спасу"

Поділитись
| додано: 02/07/2008 | root |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"