work news gallery interesting forum
26 квітня, п'ятниця, 2024 р.Б.
Вітаємо усіх християн з Днем Святої Трійці

15 червня православні християни відзначають свято Сходження Святого Духа - Трійцю. З нагоди цього Великого свята вітаємо усіх християн та щиро зичимо всім добра, благополуччя, сімейного затишку, любові та уваги від близьких.

Дізнатись більше

Трійця - це церковне свято, яке відзначають у 8 неділю після Великодня. Через те, що це свято припадає на 50-й день після Великодня, церква називає його ще П’ятидесятницею. Увібравши в себе багато рис іудейської П’ятидесятниці, християнська Трійця приєднала й національні риси тих свят, з традиціями яких вона частково злилася.

Останній перед Трійцею тиждень в народі називають Клечальним, або ж Зеленим. Ця традиція збереглась ще із дохристиянських часів. Зелений, чи Русальний тиждень знаменував завершення весняного природного циклу та був святом найбуйнішого розвою природи.

Русальним цей тиждень зветься за те, що в цей тиждень наші предки поминали русалок. Русалки - це дівчата або молодиці, котрі втопилися під час купання. Вірили, що утоплениці-русалки відійшли від буденного земного буття й переселились в темничну сферу, на дно глибоких рік і озер. Вночі вони виходять на берег, не маючи на собі одягу, тіло їхнє біле й знекровлене, довге волосся, зелене, як трави, очі палі й сині. На голові у кожної вінок із осоки, а у старшої звати водяних лілій. В ночі вони виходять на берег розчісувати волосся, водити танки. Часом вилазять на дерева, гойдаються в гіллі співаючи пісень. Русалчині пісні небезпечні – той хто почує їх чи підійде близько до русалок, того вони візьмуть в своє коло, будуть бавитись, залоскочуть і затягнуть на дно. Тому в Зелений тиждень ніхто не ходить наодинці купатись, до лісу чи в поле. Тільки хіба що відьми не бояться русалок. В Україні довго зберігався звичай серед жінок — в русалчин тиждень розвішувати по деревах полотно, що його ніби русалки брали собі на сорочки. Також на вікнах розкладали гарячий хліб, гадаючи, що його порою русалки будуть ситі. Також русалок вважали й духами полів та лісу. Тому пізніше цей образ поєднав у собі і земну й водну стихії.

Звичаєм на Зелені Свята у Клечальну суботу було завивання дівчатами вінків з живих квітів, що були оберегами від нечистої сили, символами чистої, незаплямованої краси. Вінки плелися із чебрецю, конвалій, незабудок, любистку і обов’язково вплітаючи полин як засіб від нечистої сили.

Напередодні святої Трійці, в суботу ранком, дівчата, молодиці та діти йшли в гаї, левади, на луки збирати запашне зілля — чебрець, полин, папороть, любисток, татарське зілля. Увечері того самого дня квітчали (замаювали) хати гіллям клену, липи, ясеня, берези, вільхи чи осоки. Молоді деревця, гілля, зрубані в цей день, називали клечанням. Хати вбрались по-різному в різних регіонах: на Чернігівщині стріхи квітчалися кленом, липою й листям лопухів, Вважали, що душі померлих родичів прилітають на обійстя і ховаються в клечанні. Не квітчати хату вважалося гріхом. А на Львівщині замаювали хати й стайні великими гілками липи, затикали її в браму й огороди. Долівку прийнято вистеляти татарським зіллям, чебрецем, полином, любистком. За ікони клали васильки, м’яту.

На Трійцю, зранку, люди вбирались у святковий одяг і йшли до церкви, особливо гарно вбирались дівчата, замаювались стрічками й квітами. Кожна мала в руках китицю полину, любистку чи барвінку. Після служби громада із священиком робили обхід полів, благословляючи, щоб родили краще й відганяли руйнівну силу. Також освячувалися й криниці. Дівчата надівали свої вінки на плодючі дерева, щоб і самим бути плодючими. Після обідні сходилась молодь водити танки й співати.

На Зелені Свята починає квітнути жито, за народними віруваннями в час квітування хліба прокидаються мерці. Цей період вважався найнебезпечнішим, тому живі зверталися до предків як охоронців свого роду, поминали їх, приносили жертви, влаштовували тризну на могилах. Також у Зелену суботу є звичай поминати самогубців та тих що загинули без звістки на чужині, а таких в Україні було завжди багато.

Поділитись
| додано: 15/06/2008 | Пресс-служба БКБЗ "Спас" |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"